Snel pizzadeeg voor de perfecte BBQ pizza

Temidden van honderden pizzarecepten delen we graag ons eenvoudige, maar verrukkelijke pizzadeegrecept met jou. Met slechts vier ingrediënten – bloem, gist, water en zout – creëren we de perfecte basis voor jouw BBQ-pizza. Ontdek hoe kwaliteitsingrediënten en een vleugje vakmanschap een wereld van verschil kunnen maken. Dus, laten we aan de slag gaan met dit moeiteloze recept voor een heerlijk, elastisch pizzadeeg.

Al werk ik natuurlijk nu volgens de normen van het AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana), de autoriteit op het gebied van authentieke Napolitaanse pizza’s. Voor meer informatie over AVPN, klik hier. Mijn kennis en ervaring hebben zich verder ontwikkeld, maar dit recept blijft een speciale plek behouden in mijn hart en keuken.

Ingrediënten voor 4 Pizzabollen:

 • 500 gram 00 bloem
 • 300 gram water
 • 7 gram instant gist ( of 21 gr verse gist )
 • Een snufje zout

De Kwaliteit van de Ingrediënten:

1. Bloem: Wij adviseren het gebruik van hoogwaardige 00 bloem met een hoog eiwitgehalte. Deze fijn gemalen tarwebloem resulteert in een glad en elastisch deeg.

2. Gist: Kies tussen verse gist en instant gist. Wij geven de voorkeur aan instant gist vanwege het gebruiksgemak en de langere houdbaarheid. Voor het omrekenen van hoeveelheid verse gist naar instant gist, vermenigvuldig je de hoeveelheid instant gist met 3 (bijv. 7 gram instant gist x 3 = 21 gram verse gist).

3. Water: Gebruik gewoon kraanwater. Voor een ideaal pizzadeeg moet het vochtgehalte 60% zijn, wat neerkomt op 100 gram bloem en 60 gram water. Pas de watertemperatuur aan om het rijsproces te versnellen, maar let op dat gist van warmte houdt, niet van hitte.

4. Zout: Omdat zout en gist niet de beste vrienden zijn, vermijd direct contact tussen beide. Meng het zout eventueel met de bloem, waardoor het gelijkmatig verdeeld wordt en de bloem luchtiger wordt.

Bereiding van het Pizzadeeg:

 1. Meng het zout en de bloem in de kom van je keukenmachine.
 2. Voeg water toe en strooi de gist op het water.
 3. Laat de machine op stand 1 draaien tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.
 4. Zet een timer op 8 minuten en laat de machine rustig draaien.
 5. Haal het deeg uit de machine en leg het in een ingevette kom. Dek af en laat het deeg op een warme plek rijzen tot het verdubbeld is (ongeveer 1,5 uur op kamertemperatuur).
 6. Druk het deeg plat, verdeel in 4 gelijke delen en vorm stevige bollen.
 7. Laat de bollen nog 3 uur rijzen op kamertemperatuur onder een natte handdoek om uitdroging te voorkomen.
 8. Voor het vormen van de pizza gebruiken wij geen deegrol. Plaats de bol op een tafel met wat semola, druk het deeg voorzichtig uit naar beneden en vanuit het centrum naar buiten toe.
 9. Zorg ervoor dat de barbecue (Big Green Egg, Vonken of Alfa pizzaoven) goed heet is (300-330 graden) met conveggtor, rooster en pizzasteen.
 10. Beleg de pizza dun, schep deze op de pizzaschep en bak af.

Geniet van je zelfgemaakte, perfect knapperige BBQ-pizza!

Informatie

Op zoek naar een leuk recept of tips voor outdoor cooking? Hier vind je al een aantal! Ontdek inspiratie voor heerlijke gerechten en avontuurlijke kooktechnieken. Kun je het gewenste recept niet vinden of heb je specifieke vragen over outdoor cooking? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag verder en delen onze kennis en ervaring met veel plezier

Meest recente berichten

Onderverdeling

© 2023 Created by Backyardcooking.be