Het gaat mis tijdens het koken: Brandwonden of Snijwonden – Wat moet ik doen?

Koken is een alledaagse activiteit die we allemaal weleens doen, maar het kan soms fout gaan, en dit kan leiden tot brandwonden of snijwonden. Het is belangrijk om te weten hoe je moet handelen wanneer dit gebeurt, zodat je snel en effectief kunt reageren om verdere schade te voorkomen en de juiste zorg te bieden. Hier zijn de stappen die je moet volgen als je te maken krijgt met brandwonden of snijwonden tijdens het koken:

Voorzorgsmaatregelen: Voorkomen is beter dan genezen. Draag altijd veiligheidsuitrusting zoals ovenwanten, snijbestendige handschoenen en een schort om jezelf te beschermen tegen verwondingen.

Brandwonden:

 1. Koel de brandwond: Als je jezelf verbrandt, houd de getroffen plek onmiddellijk onder koud stromend water. Dit helpt de warmte te verwijderen en vermindert de schade aan de huid. Koel de brandwond gedurende minstens 10-20 minuten.
 2. Bedek de brandwond: Nadat je de brandwond hebt gekoeld, dek je deze af met een schone, niet-klevende doek of plastic folie om infectie te voorkomen.
 3. Zoek medische hulp: Als de brandwond ernstig is, diep, of grote delen van het lichaam betreft, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Kleine brandwonden kunnen thuis worden behandeld, maar als je twijfelt, raadpleeg dan altijd een arts. (Brandwondencentrum | ZNA)

Snijwonden:

 1. Stop de bloeding: Als je jezelf snijdt en het bloedt, oefen dan voorzichtig druk uit op de wond met een schone doek of verband om de bloeding te stoppen. Als het verband verzadigd raakt, leg er dan niet nog een bovenop, maar vervang het.
 2. Reinig de wond: Spoel de wond voorzichtig met schoon water om vuil en bacteriën te verwijderen. Gebruik geen zeep, omdat dit irritatie kan veroorzaken.
 3. Bedek de wond: Breng een steriel verband, gaas of pleister aan op de wond om te voorkomen dat er vuil of bacteriën in komen.
 4. Raadpleeg een arts: Als de snijwond diep is, de bloeding niet stopt, of als je denkt dat er iets in de wond is achtergebleven, raadpleeg dan een arts. Ze kunnen de wond beoordelen en mogelijk hechtingen of andere behandelingen aanbevelen.

Algemene tips:

 • Houd een EHBO-kit in de keuken. Hierin moeten pleisters, verband, desinfectiemiddel en pijnstillers zitten.
 • Leer de basisprincipes van EHBO, zoals het aanleggen van verband en het herkennen van tekenen van infectie.
 • Wees voorzichtig met hete pannen, stoom, en scherpe messen om ongelukken te voorkomen.
 • In geval van ernstige brandwonden of diepe snijwonden, bel onmiddellijk 112 (of het alarmnummer in jouw regio) en volg de instructies van de hulpdiensten.

In de keuken zijn ongelukken helaas niet ongewoon, maar door te weten hoe je adequaat moet reageren op brandwonden en snijwonden, kun je de schade minimaliseren en zorgen voor een sneller herstel. Veiligheid moet altijd voorop staan bij het koken, maar het is ook belangrijk om voorbereid te zijn op noodsituaties.

Informatie

Op zoek naar een leuk recept of tips voor outdoor cooking? Hier vind je al een aantal! Ontdek inspiratie voor heerlijke gerechten en avontuurlijke kooktechnieken. Kun je het gewenste recept niet vinden of heb je specifieke vragen over outdoor cooking? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag verder en delen onze kennis en ervaring met veel plezier

Meest recente berichten

Onderverdeling

© 2023 Created by Backyardcooking.be